16.04.2018

Бесплатни прегледи за жене у војним болницама биће настављени и наредне недељеМинистарство одбране Републике Србије од данас организује бесплатне лекарске прегледе намењене женама за рано откривање рака грлића материце и рака дојке у Војномедицинској академији и Војним болницама у Нишу и Новом Саду.

Министар одбране Александар Вулин данас се је, у новосадској Војној болници, лично уверио да је интересовање дама за прегледе велико као и да су заказане пацијенткиње задовољне услугом и професионализмом које показују војни лекари.

– Министарство одбране ће подржати напоре државног руководства Владе Републике Србије и председника Републике Србије Александра Вучића да свако учини у свом домену оно што је могуће да би се борба са белом кугом добила и да би наталитет у нашој земљи био већи. Управо због тога ми смо позвали све заинтересоване суграђанке да дођу и провере се по питању рака грлића материце и рака дојке –  рекао је министар Вулин изразивши задовољство што се бележи велики одзив, и најавио да ће акција, која је била планирана да траје само једну недељу, бити продужена.

Он је истакао да тако велико интересовање заслужује да се посветимо свакој суграђанки и да омогућимо бесплатан преглед у свим војним установама које се баве медицинском заштитом.

– За наше припаднице је одређен обавезни преглед на рак грлића материце и рак дојке и то је нешто што ћемо радити сваког дана. Али и за све остале наше жене, за све остале суграђанке у нашим војним објектима радићемо на превенцији и чувати здравље сваке од наших жена – рекао је министар Вулин подсећајући да је од 1. јануара до данас у Војсци Србије исплаћено 253 солидарне помоћи за рођење детета у висини једне републичке просечне зараде.

То значи, рекао је он, 253 нова члана нашег друштва, напомињући да ће Војска Србије учинити све да омогући родитељима да им родитељство буде лакше и да подстакне рађање.

- Управо због тога осим солидарне помоћи за рођење детета одредили смо да ће Војска Србије плаћати четири покушаја вештачке оплодње. Померили смо старосну границу са 42 на 44 године, омогућили смо паровима без деце да добију још једну прилику да добију дете, па чак и оним паровима који имају децу, али желе даље да добију децу овим путем и њима је омогућена вештачка оплодња, рекао је министар Вулин додајући да ће Министарство одбране и Војска Србије учинити све да се изборимо да наталитет у Србији буде позитиван и да бела куга буде ствар прошлости.

Међу грађанима Новог Сада који су искористили данашњу акцију бесплатних прегледа била је и Ана Гајић.

– Бесплатни прегледи значе много, јер се редовни прегледи тешко заказују а и ми увек имамо нешто прече од свог здравља – рекла је она нагласивши да је изузетно задовољна услугом у Војној болници Нови Сад.

У време када је и заказана, у ординацију је ушла Биљана Ступић.

– Данас сам успела да завршим гинеколошки преглед а сада ћу урадити и мамографију. Услуга и организација су изузетне и захвална сам Министарству одбране што нам је омогућило овакав преглед–истакла је Ступићева.

Данашњем обиласку Војне болнице Нови Сад присуствовали су и командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, начелник Управе за војно здравство пуковник Угљеша Јовичић и управник Војне болнице Нови Сад пуковник Братољуб Бркљача.

У току ове недеље женама ће на ВМА и у Војним болницама Ниш и Нови Сад од 10 до 14 часова бити на располагању гинеколози, радиолози, хирурзи, патолози и цитолози. Осим гинеколошких прегледа  који обухватају ултразвук, ПАПА тест и колпоскопију раде се и ултразвучни прегледи дојке и мамографија.